image
  1. Home >
  2. Nieuws >
  3. Pilot Fertifit

Pilot Fertifit

image
21 maart 2024

In ons ziekenhuis zien we frequent vrouwen waarbij het zwanger worden niet lukt en waarbij er een vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met overgewicht en leefstijl. Deze vrouwen krijgen het advies eerst af te gaan vallen, echter in de praktijk weten ze vaak niet hoe ze dit goed kunnen doen en komt er weinig van terecht (of hebben ze dit al vaak geprobeerd zonder gewenst resultaat). Ook is er vaak onvoldoende kennis tav het verlagen of verhogen van de kansen om zwanger te worden. Leefstijl wordt steeds belangrijker. 

Daarom startte het programma VernieuwdeZorg van het MSBD en het Diakonessenhuis op 17 juli 2023 een pilot op het gebied van leefstijl: Fertifit.

Fertifit helpt stellen (partner en vrouw samen), waarvan de vrouw een BMI>30 heeft, die zwanger willen worden met een gezondere leefstijl. Het idee hierachter is dat de kans op een (gezonde) zwangerschap groter is als je gezonder leeft, om nog maar te zwijgen over de gezondheidseffecten tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van de baby. In de Fertifit pilot doorlopen stellen een leefstijlprogramma van 3 maanden, waar ze zowel live als digitaal (door middel van een app) worden begeleidt op het gebied van voeding, bewegen, slapen, ontspanning en fertiliteit. Bij het programma zijn de fertiliteitsarts, fysiotherapeut, diëtist, leefstijlcoach en psycholoog betrokken! In juni hebben de laatste stellen het programma doorlopen. We zien al veelbelovende resultaten. 

Resultaten

Bij 5 stellen die het programma hebben afgerond zien we na 3 maanden:

  1. Gewicht (kg): -2,3%
  2. Middelomtrek (cm): -0,9%
  3. Vetmassa (kg): -6,4%
  4. Visceraal vet (L): -9,1%
  5. Handknijpkracht (links): 10,0%
  6. Handknijpkracht (rechts): 4,1%
  7. Vergroting kennis op het gebied van gezonde leefstijl met 0,6 punt op schaal van 1- 10
  8. 9 deelnemers geven aan dat hun kennis op het gebied van fertiliteit vergroot is.

Tijdelijke pilot
Het gaat nu om een tijdelijke pilot die loopt tot 6 juni. Het traject wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar dit hopen we in de toekomst wel. Daar gaan we over in gesprek zodra we alle resultaten hebben van de pilot. Afhankelijk van de financieringsmogelijkheden kunnen we in de toekomst meer patiënten helpen. 

Wat kan jij doen als zorgverlener?

Vaak worden vrouwen (conform de richtlijnen) pas na een jaar doorgestuurd naar de fertiliteitsarts of indien zij geen cyclus hebben (mogelijk vanwege overgewicht) al na kortere tijd. In dit jaar is er al meerdere keren contact geweest met de huisarts. Het zou heel fijn zijn als de vrouwen met partners al informatie of goede begeleiding in leefstijl krijgen binnen dit jaar dat ze nog niet worden verwezen. Zij vergroten hun eigen kansen direct. De GLI, diëtist of stoppen met roken coach kunnen hier goed bij ondersteunen.

Bij vragen kun je contact opnemen met vernieuwdezorg@diakhuis.nl.